Yemek bloglarına gidip aç bir çocuğun lokanta canımdan içeriye bakıp, salya akıtması gibi aç bir halde, nasıl mızmızlandığımı aşağı yukarı herkes bilir. Ben tatlı işinde kötüyümdür. Ve her şeyin pratiğini severim. Yemek yapmaya bayılırım ama gel gör ki hamurlu bir şeyler yapmak her zaman sıkıntı vermiştir bana. Şimdi yemek bloglarına gidip böyle ben yapamıyorum siz ne güzel işler çıkarıyorsunuz modumu bir kenara bırakıp Amak’ın nasıl yaprak sarabildiğini anlatıcam size.
Malzemeler:
250 gr asma yaprağı
1 tatlı kaşığı kadar kuru maydanoz
2 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı kadar kuru reyhan
1 çay kaşığı kadar karabiber ve pul biber
150 gr kıyma
Yarım su bardağı pirinç veya ince bulgur
3 yemek kaşığı domates salçası
Yapılışı:
*Asma yaprakları eğer salamura ise hem tuzundan (biraz) arınsın hem de daha kolay pişsin diye kaynar su doldurduğumuz derin bir kaba asma yapraklarını bastırıyoruz. 5 dakika bu şekilde bekledikten sonra suyunu süzüyoruz.
*Başka bir derin kâse içerisine maydanozu, reyhanı, kıymayı, karabiber ve pul biberi, pirinç veya bulgurumuzu ekliyoruz. (doğuda bulgurla yaparlar)
*Üzerine küçük küçük doğranmış veya rendelenmiş iki adet soğanımızı ekliyoruz. Üzerine bir yemek kaşığı salça ekliyoruz ve hepsini iyice karıştırıyoruz.
*Orta boy bir tencerede 4 yemek kaşığı zeytinyağı veya 50gr margarin ekleyerek ocakta biraz kızdırın ve iki yemek kaşığı salçayı öldürün. Zeminine biraz bütün yaprak dizebilirsiniz.
*Elde ettiğimiz iç malzemesi yapraklara ekleyip sarıyoruz. Bu zeytinyağlı gibi uzun uzun değil, küçük ebatlarda ufak ufak sarılmalıdır. Sarma işlemi bittiğinde bir orta boy tencerenin yarısı kadar dolma elde etmiş olacaksınız.
*Tencereye iki su bardağı su ekleyip içine yerleşebilecek boyutta bir porselen tabak kapatıp tencerenin kapağını kapatın. Bu dağılmaları önleyecektir.
*Önce yüksek ateşte kaynara çıkmasını bekleyin sonrasında ise kısık ateşte yavaş yavaş pişmesini sağlayın. Yaprağınızın tazeliğine göre pişme süresi uzun ya da olması gerekenden kısa sürebilir bu yüzden pişme süresini belirtmiyorum.
*Piştikten sonra servis tabağına alıp üzerine tereyağında kızdırılmış pul biber gezdirip yanına da güzel kaymaklı bir yoğurt ekleyebilirisiniz.
Üstüne limon sıkın, içine tuz katın falan dememe gerek yok diye düşünüyorum...
Bulgurla hiç denemediyseniz içine pirinç yerine ince bulgur katmanız şiddetle tavsiye edilir...
Afiyet Olsun...
Amak-ı Hayal
No comments:
Post a Comment